De Cirkelrok-o-Matic

De cirkelrok. Het is een beginners- (en gevorderden-!) project waar ik blij van word. Zoals de juf van mijn jongste het noemt, een zwierezwaairokje. En zwierezwaaien is niet alleen voor kleine meisjes! Met een wijde zoom, en toch glad langs de heupen, is hij flatteus voor ieder figuur.

Zwierezwaairokjes; niet alleen voor kleine meisjes
Zwierezwaairokjes; niet alleen voor kleine meisjes

En toch zie je eigenlijk nooit een patroon voor een cirkelrok. Het wordt gezien als een patroon om zelf te tekenen. Met eerst wat wiskunde. Weet je hem nog? Omtrek staat gelijk aan 2πr. Dus is de straal van een cirkel de omtrek gedeeld door 2π. En dat is dan de lengte van het touwtje waar je een potlood aan bevestigt om je taillelijn te tekenen. Online kan ik wel hulpmiddelen vinden om die berekening voor je te maken, maar dan moet je alsnog zelf in de weer met dat potlood aan een touwtje.

Ik had het daar laatst met Frans (mijn man) over, en hij wist daar wel wat op. Avonden ging hij aan de slag achter zijn toetsenbord, en met resultaat. Met trots presenteren wij: de Cirkelrok-o-Matic!

Vul je gewenste tailleomtrek en roklengte in
Vul je tailleomtrek en roklengte in

In het bovenste vakje vul je je gewenste tailleomtrek in. Daaronder de gewenste lengte. Klik op de knop, en de tool voert alle nodige berekeningen uit.

Het patroon downloaden
Het patroon downloaden

Vervolgens klik je op ‘Download mijn patroon’, en in minder dan een minuut kun je je PDF-bestand openen. Dan is het een kwestie van printen en plakken. Print eerst even alleen de eerste pagina, dan kun je controleren aan de hand van het testvakje of je op de juiste schaal hebt geprint!

Het patroon geprint op A4-tjes

Het patroon geprint op A4-tjes

Een cirkelrok vraagt behoorlijk veel stof als je hem voor jezelf maakt. Soms past dat zonder aanpassingen niet op standaard-stof van 1,40m breed. Om te voorkomen dat je dan onnodig tijd besteedt aan het printen en plakken, waarschuwt het programma als het patroon te groot dreigt te zijn.

Het programma waarschuwt als het patroon misschien niet op de stof past
Waarschuwing als het patroon misschien niet op de stof past

Dat betekent overigens niet dat je je patroon niet kunt printen. Past wat je wil niet op de stof, dan kun je bijvoorbeeld altijd het patroon in tweeën vouwen om een rok uit vier in plaats van twee panelen te knippen.

In de toekomst willen we nog meer elementen aan de Cirkelrok-o-Matic toevoegen. Bijvoorbeeld de familie van de cirkelrok: de kwartcirkelrok en halvecirkelrok. En een manier om een patroon voor meer panelen te genereren. Maar voor nu zijn we alvast heel trots op onze patroongenerator, en moest ik hem uiteraard zelf ook al een keer proberen:

Het eerste resultaat van de Cirkelrok-o-Matic
Het eerste resultaat van de Cirkelrok-o-Matic

Ik had nog 1,50m van deze geweldige katoenen tricot van Stenzo liggen. De kleur en de print lijken me een beetje jaren 70. En het is precies genoeg voor deze rok:

Taille: 96cm
Lengte: 54cm

Dit is officieel mijn nieuwe favoriete rok, ideaal voor het najaar. Ik heb hem afgemaakt met een simpele tailleband met elastiek, en natuurlijk zakken toegevoegd. Want, zakken.

Wat iedere vrouw nodig heeft: zakken
Wat iedere vrouw nodig heeft: zakken

En omdat ik de afgelopen tijd nogal schommel in gewicht (kuch, intelligente lockdown, kuch) heb ik de tailleband verstelbaar gemaakt door een opening te houden en knoopsgatelastiek te gebruiken.

In de tailleband gebruik ik knoopsgatelastiek
Knoopsgatelastiek
Bereikbaar door een opening aan de binnenkant van de tailleband
Bereikbaar door een opening aan de binnenkant van de tailleband

Als vintage-liefhebber draag ik graag mooi wijd uitlopende rokken. Een cirkelrok is ideaal om, als je dat wilt, een petticoat onder te dragen.

Mijn cirkelrok met een petticoat
Met een petticoat

Een ronde rand zomen is altijd lastig. Ik heb mijn favoriete manier met biaisband gebruikt. Dat geeft niet alleen relatief makkelijk een glad resultaat (zelfs bij een tricot als deze, die heel graag omkrult en oprolt!) maar met contrasterend biaisband is het ook een leuke kleurrijke verrassing aan de binnenkant van een rok.

De zoom aan de binnenkant afgewerkt met kleurrijk biaisband: verrassing!
Verrassing!
Biaisband geeft ook bij een ronde zoom een mooi gelijkmatig resultaat
Biaisband geeft ook bij een ronde zoom een mooi gelijkmatig resultaat

De Cirkelrok-o-Matic is gratis beschikbaar voor iedereen. Probeer je hem uit? Of heb je ideeën over hoe we hem kunnen verbeteren? Dan horen we heel graag van je!

Wil je weten wanneer ik een nieuw bericht plaats? Je kunt me volgen op Facebook.

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. jeannette schreef:

  ik ben heel blij met patroon want ik kon ook geen goed patroon vinden en tekenen vind ik moeilijk heel erg bedankt

 2. Aimee schreef:

  Dank u wel,ik ben er blij mee grtjes

 3. Liesbeth schreef:

  Za-li-ge applicatie! Echt een briljant idee, dat ik al gebruikte voor rokjes voor mijn dochters, die superblij waren! Ik wou het nu ook eens proberen voor mezelf, maar de link lijkt niet meer te werken (?)

 4. Nicole Orriëns schreef:

  Die petticoat eronder vind ik prachtig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.