Het Vossenrokje deel 2; Zijnaden en Zakken

Het is één van de grootste openbaringen die ik tijdens mijn naaiavonturen heb gehad: je kunt dus zakken in je kleren zetten. In jurken. In rokken. Ook als dat niet in het patroon staat. Sindsdien maak ik zakken in bijna alles wat ik maak, gewoon omdat het kan. Want, zakken.

Zakken. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.
Zakken. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

Er zijn allerlei soorten zakken die je in of op je kleding kunt naaien, maar ik zet het liefste zakken in de zijnaden. Het is eenvoudig en onopvallend. Mijn oudste noemt ze zelfs wel ‘geheime zakken’, omdat je ze, als het goed is, (vrijwel) niet ziet van de buitenkant.

Wanneer je een simpel rokje met zakken in de zijnaden maakt, begin je de constructie met het inzetten van de zakken. En dat brengt ons bij deel 2 van de serie tutorials over het Vossenrokje: Zijnaden en Zakken.

Vier zakdelen, waarvan twee in spiegelbeeld
Vier zakdelen, waarvan twee in spiegelbeeld

In deel 1; Back to Basics liet ik zien hoe ik uit dubbelgevouwen stof vier zakdelen snij, waarvan twee in spiegelbeeld. Maar hoe kom je dan aan het patroondeel? Misschien heb je al wel een patroon waar zakken op voorkomen, die kun je ook gerust bij een ander project gebruiken. Ik heb eerder bijvoorbeeld de zakken gebruikt die ik vond in Gertie’s New Book for Better Sewing. Maar je kunt het patroondeel ook zelf tekenen. Omdat ik Gertie’s zakken toch wat groot vind, vooral voor een kort rokje als dit, heb ik dat deze keer gedaan. Ik heb daarvoor simpelweg om mijn hand heen getekend, in ongeveer de hoek waarin ik handen in mijn zakken zou steken.

Teken het patroondeel voor een zak zo dat je straks je hand er schuin in kunt steken
Teken het patroondeel voor een zak zo dat je straks je hand er schuin in kunt steken

Om de zak in te zetten, kijk ik om te beginnen hoe ver van de bovenrand van de stof ik mijn zakken wil laten beginnen. Mijn rokje wil ik straks hoog in de taille dragen, daarom plaats ik de zakken relatief ver naar beneden. Ik meet 12 cm vanaf de bovenkant van mijn rokdeel, leg de zak met de goede kanten van de stof op elkaar op de rand die straks mijn zijnaad wordt, en stik hem vast. Ik gebruik hierbij een kleinere naadwaarde dan ik straks zal gebruiken bij het stikken van de zijnaad. Ook werk ik deze naad meteen af – straks kan ik er niet meer bij, dus het is nu of nooit. En ik herhaal dit met de andere drie zakdelen, twee aan ieder rokdeel.

Het zakdeel vastgestikt aan het rokdeel met een kleine naadwaarde, en meteen afgewerkt
Gestikt met kleine naadwaarde, en meteen afgewerkt

Dan komt het strijkijzer tevoorschijn, en niet voor de laatste keer tijdens deze tutorial. Ik pers de zak weg van de rok, en de naadwaarde richting de zak.

Pers de zak weg van de rok, en de naadwaarde richting de zak
Pers de zak weg van de rok, en de naadwaarde richting de zak

Vervolgens leg ik mijn naad nog eens met de goede kant naar boven onder de naaimachine, en stik ik de zak 1-2 mm van de naad vast aan de naadwaarde. Dit zorgt ervoor dat mijn zak straks veel minder neiging heeft om naar buiten te piepen.

De zak vastgestikt aan de naadwaarde
De zak vastgestikt aan de naadwaarde
Van dichterbij
Van dichterbij

Ik heb nu twee rokdelen, met aan beide zijkanten een zakdeel, zoals op de foto. Nu leg ik de rokdelen met de goede kanten op elkaar, speld de zijnaad en zakken op elkaar, en stik in één keer de zijnaad en om de zak heen, volgens de gele lijn.

Stik in één keer de zijnaad en de zak
Stik in één keer de zijnaad en de zak

Wanneer ik bij de zak ben aangekomen en de hoek om moet, doe ik dat als volgt: ik stop met de naald in de stof, doe mijn persvoetje omhoog, en draai de stof een kwartslag. Vervolgens laat ik het voetje weer zakken, en naai ik in de nieuwe richting verder. Ook let ik erop dat ik de zijnaad naai met een grotere naadwaarde dan ik heb gebruikt om de zak aan te zetten, zodat de naad van de zak straks wegvalt in de zijnaad van de rok. Dat ziet er dan zo uit:

Een mooie hoek in het stiksel waar de zak begint
Een mooie hoek in het stiksel waar de zak begint

Ook deze naad werk ik weer netjes af, waarbij ik de twee naadwaardes bij elkaar neem. Ik gebruik hiervoor één van de locksteken van mijn machine in combinatie met het bijbehorende lockvoetje. Heb je nou niet zulke steken op je machine, dan kun je natuurlijk ook een zigzag gebruiken en de naad kort op het stiksel bijknippen. Of, als je een overlocker hebt, dan gebruik je die natuurlijk.

De zijnaad en zak afgewerkt met een locksteek
De naad afgewerkt met een locksteek
De naadwaardes bij elkaar genomen
De naadwaardes bij elkaar genomen

De zakken zitten erin, de naden zijn gestikt en afgewerkt, dus ik ben bijna klaar. Nu komt namelijk nog een keer de strijkplank tevoorschijn. Ik pers de zijnaad – en de zak – richting de voorkant van de rok. Hierbij let ik erop dat de vouw onder de zak een mooie rechte lijn volgt.

Pers zijnaad en zak richting de voorkant van de rok
Pers zijnaad en zak richting de voorkant van de rok

Nu kun je zien waarom ik zo moeilijk deed met een kleinere naadwaarde voor de zak dan voor de zijnaad. Als de zak dicht is, zie je hem bijna niet, omdat de naad van de zak binnen de zijnaad valt.

De zak is bijna niet te zien
De zak is bijna niet te zien
De naden van de zak zijn verscholen in de zijnaad van de rok
De naden van de zak verscholen in de zijnaad van de rok

En klaar! Dat was mijn manier om zakken in een rok of jurk te zetten. Ga je het ook een keer proberen? Ik vind het leuk om erover te lezen in de reacties.

De zak is klaar!
De zak is klaar!

Binnenkort deel 3 en 4 van onze serie tutorials!
Deel 1: Back to Basics
Deel 2: Zijnaden en Zakken
Deel 3: Verstelbare Taille
Deel 4: Goed Gezoomd met Biaisband

Wil je weten wanneer ik een nieuw bericht plaats? Je kunt me volgen op Facebook.

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Christel schreef:

  Hartelijk dank voor de duidelijke uitleg
  Daar ik veel last heb met m’n rechts links beeld tijdens het naaien ,was dit eindelijk voor mij dė geknipte uitleg ! Super bedankt

 2. Nicole Orriëns schreef:

  Superhandig van die zakken vind ik. En je hebt ze er ook echt prachtig ingezet.

 1. 12 februari 2021

  […] zijnaden had ik nodig, want natuurlijk voegde ik zakken toe. Dat doe ik sowieso bij bijna al mijn jurken en rokken (serieus, modeontwerpers, ook vrouwen […]

 2. 22 april 2021

  […] als de hals, en in een opwelling gebruikte ik dezelfde stof voor een tailleband. Want, waarom niet? Zakken maakte ik deze keer niet; met een dunnere stof zou dat prima kunnen, maar ik denk dat zakken in de […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.