Het Vossenrokje deel 1; Back to Basics

Leuk hoor, die jurkjes en rokjes, maar hoe dan? En het is waar, tot nu toe heb ik laten zien wat ik heb gemaakt, maar niet hoe ik het heb gemaakt. Ik liet hier mijn eerste jurkje zien. En hier maakte ik zakken in een jurk, en liet ik zien hoe mooi een met biaisband afgewerkte zoom is. In mijn berichtje over de Cirkelrok-o-Matic noemde ik tussen neus en lippen door een ‘simpele tailleband met elastiek’. Ik wil graag met jullie – beginners én gevorderden – delen hoe ik die dingen maak.

Daarom een kleine serie tutorials. Onderwerp van de serie: het Vossenrokje, naar een zelfgetekend patroon.

Het Vossenrokje
Het Vossenrokje

Dit is het tweede rokje dat ik voor deze herfst heb gemaakt, en deze keer heb ik foto’s gemaakt van alle stappen in de constructie. Dat is de basis van deze serie tutorials over het maken van een eenvoudig rokje, met daarin de volgende afleveringen:
Deel 1: Back to Basics (Dit bericht dus, introductie en voorbereiding.)
Deel 2: Zijnaden en Zakken (Hoe zet je zakken in de zijnaad van je rokje.)
Deel 3: Verstelbare Taille (Hoe maak je een tailleband met knoopsgatelastiek.)
Deel 4: Goed Gezoomd met Biaisband (Hoe gebruik je biaisband om een zoom te maken.)

Voorbereiding

Je kunt niet zomaar achter de naaimachine gaan zitten en een nieuwe creatie tevoorschijn toveren. Er komt altijd wel wat voorbereiding aan te pas. Soms ben ik langer bezig met voorbereiding dan met het naaien zelf! Als eerste pak ik de nodige spullen bij elkaar.

De stof, bijpassend garen, knoopsgatelastiek en biaisband
De stof, bijpassend garen, knoopsgatelastiek en biaisband

De stof is katoen van Nooteboom, uit de collectie ‘Dapper’.

Het patroon voor het Vossenrokje, plus het patroondeel voor de zak
Het patroon, plus het patroondeel voor de zak
Snijmat en rolmes, meetlint, en diverse objecten als 'patroongewichten'
Snijmat en rolmes, meetlint, ‘patroongewichten’

In plaats van een snijmat, rolmes en gewichten kun je natuurlijk ook een stofschaar en kopspelden gebruiken. Sowieso zal ik spelden later ook nodig hebben.

Kopspelden, naainaald, knoop, cocktailprikker
Kopspelden, naainaald, knoop, cocktailprikker

Cocktailprikker? Ja, die is handig om de knoop op het elastiek te naaien. Daar kom ik op terug in de aflevering over de tailleband.

Strijkijzer en strijkplank
Strijkijzer en strijkplank

Nee, strijken is ook mijn hobby niet. Maar als je het mooi wil maken, ontkom je er niet aan. Als ik aan het naaien ben, is dan ook meteen de enige keer dat ik de strijkplank tevoorschijn haal.

Het patroon knippen

Of in mijn geval, snijden. Dit patroon heb ik zelf getekend. Het is een eenvoudig model: één patroon voor zowel voor- als achterpand. De naadwaarde zit er al bij. Soms heb je een patroon waar je dat nog zelf toe moet voegen, dan teken ik het er op het patroon bij, zodat ik er vlak langs kan snijden. Het rokdeel snij ik op de vouw, de zak past mooi op het schuine stuk stof dat naast de rok nog over is.

Het patroon op de stof; klaar om te snijden
Klaar om te snijden

Mijn patroondelen hou ik met gewichten (blikken makreelfilet werken prima) op de stof. Je kunt je patroon ook vastspelden aan de stof voordat je gaat knippen. Als ik een stof gebruik met éénrichtingsprint, vouw ik overigens de stof altijd met de print naar buiten: dan kan ik zien of ik niet per ongeluk met de print op zijn kop bezig ben.

Als rok en zak zijn gesneden, schuif ik de stof verder op de snijmat, en doe hetzelfde nog een keer. Bovendien snij ik ik een lange strook van 6cm breed om te gebruiken als tailleband. Als alles gesneden is, zijn dit de delen die ik heb: twee rokdelen (voor- en achterpand), een tailleband, en vier zakdelen waarvan twee in spiegelbeeld.

Alle patroondelen bij elkaar
Alle delen bij elkaar
Vier zakdelen, waarvan twee in spiegelbeeld
Vier zakdelen, waarvan twee in spiegelbeeld

Dat was het! Ik ben nu klaar om mijn rok in elkaar te gaan zetten. Daarover meer in Het Vossenrokje deel 2: Zijnaden en Zakken.

Wil je weten wanneer ik een nieuw bericht plaats? Je kunt me volgen op Facebook.

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Sandra schreef:

  Bedankt voor de tutorial!
  Vlot en grappig geschreven.
  Een goeie hulp voor een beginnend naaister!

 2. Kathleen schreef:

  Ik ben ondertussen verslingerd aan jouw naaiavonturen en klik van de ene blog door naar de andere. Duidelijke uitleg, creatieve invulling, leuke stoffen.. En wat een zalig patroonpapier gebruik je, een soort plastiek precies? Ik heb hier van dat ultradun zijdepapier, maar dat scheurt zo snel daar waar de speldjes doorheen gaan🤨

  • Suzanne schreef:

   Hoi Kathleen, bedankt voor je leuke reactie!

   Ik gebruik puinzakken van de Action als patroonpapier. Dat zijn heel sterke doorzichtige vuilniszakken. Ik knip zo’n zak open, en dan heb ik een groot stevig stuk plastic waar ik op kan tekenen met een balpen.

 3. Marije schreef:

  Hoi leuke tutorial, je legt niet uit hoe je het patroon tekend. Is dit gewoon de breedte van je taille en dan schuin uit laten lopen tot de lengte die je wilt? Groetjes, Marije

  • Suzanne schreef:

   Hoi Marije, dit rokje is een kruising tussen een kwartcirkelrok en een gerimpeld rokje. Ik heb het patroon voor een kwartcirkelrok genomen, maar dan voor een taille veel groter dan mijn werkelijke taillemaat. Met het elastiek in de tailleband maak ik het op maat. Je krijgt dan een gerimpeld rokje dat aan de onderkant verder uitloopt dan een traditioneel rimpelrokje van een rechte lap zou doen.

 4. Nicole Orriëns schreef:

  Als het zo overzichtelijk presenteert dan denk ik zelfs hoopvol: ‘zou ik dat ook kunnen?’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.