Het Vossenrokje deel 4; Goed Gezoomd met Biaisband

Ons Vossenrokje is bijna klaar! Het enige dat we nog moeten doen, is de onderkant zomen. En bij een rond lopende zoom kan juist dat lastig zijn. Hoe verder je de zoom naar binnen slaat, hoe groter het lengteverschil tussen de rand van de stof en het stuk waar je hem op vast naait. Dan krijg je allemaal rare kreukels en golven in je zoom. Daarom wordt vaak een zeer smalle zoom aangeraden voor ronde zomen. Maar dat wil weer nogal eens naar buiten klappen, zeker bij tricot. Daarom gebruik ik meestal een andere methode, met biaisband.

Materialen voor het Vossenrokje, waaronder geel biaisband
Links het gele biaisband dat ik ga gebruiken voor de zoom

Biaisband (of biasband) is een schuin geknipte strook stof. Omdat het schuin geknipt is, heeft het een zekere rekbaarheid. Wat het handig maakt voor ons doel, is dat je het ook in een bocht kan leggen, terwijl het nog steeds vlak blijft liggen. Handig dus voor onze ronde zoom. Zoals je op de foto hierboven kunt zien, zijn de zijkanten van dit band naar binnen gevouwen. Daar maken we straks gebruik van. Biaisband kun je zelf maken, met een gadget als dit. Maar je kunt het ook kant-en-klaar kopen. In dit voorbeeld gebruik ik gekocht biaisband.

Het eerste stukje biaisband
Het eerste stukje biaisband

Om het biaisband te gebruiken, vouw ik één kant open, en speld dat – aan de goede kant – op de rand van mijn stof. Het eerste stukje vouw ik naar binnen, dat geeft straks een mooie afwerking. Vervolgens ga ik verder langs de rand van de stof, waarbij ik het biaisband de bocht laat volgen, en steek ik regelmatig een speld om het band op zijn plaats te houden.

Speld het biaisband op de rand van de stof, waarbij je de ronding van de stofrand volgt
Speld het biaisband op de rand van de stof, waarbij je de ronding van de stofrand volgt

Soms kom ik een schuine naad tegen. Dit is een normaal kenmerk van biaisband. Het is niet als één schuin geweven strook geproduceerd, maar schuin geknipt uit normale stof, waarbij stroken aan elkaar zijn genaaid. Als ik zo’n naad tegenkom, ga ik gewoon door met spelden.

Een schuine naad in het biaisband
Een schuine naad in het biaisband

Wanneer ik bij het begin van mijn zoom aankom, laat ik het band een stukje overlappen. Ik vind het mooi om dan een hoekje van het overlappende uiteinde om te vouwen.

Het einde van het biaisband laat ik een beetje overlappen met het begin
Het einde van het biaisband laat ik een beetje overlappen met het begin

Dan begin ik het band op de rand van het rokje te stikken. Ik zorg ervoor dat ik zo precies mogelijk in de vouw stik.

Ik stik zo precies mogelijk in de vouw
Ik stik zo precies mogelijk in de vouw

Het stiksel ziet er dan zo uit:

Het stiksel in de vouw
Het stiksel in de vouw

Zodra ik rond ben met stikken, vouw ik het biaisband – op de lijn die ik net heb gestikt – naar beneden, zodat het biaisband er weer uitziet zoals op de rol. En vervolgens vouw ik het geheel nog een keer naar binnen, zodat de hele strook biaisband alleen nog aan de binnenkant van de zoom zichtbaar is. Voor de zekerheid zorg ik ervoor dat de stof van het rokje net iets verder uitsteekt aan de onderkant dan het biaisband.

Het biaisband naar binnen gevouwen

Dan volgt het laatste stiksel. Dit stik ik vanaf de binnenkant, dan kan ik zo dicht mogelijk op de rand van het biaisband blijven. Ik stik de bovenrand van het biaisband vast op mijn rokje voor een mooie gelijkmatige zoom. Daarbij volgt het biaisband de ronding van de zoom op een manier die niet zou lukken als je de stof zelf even ver om zou vouwen.

De zoom gestikt, vlak langs de rand van het biaisband
De zoom gestikt, vlak langs de rand van het biaisband

Dan pers ik de zoom nog één keer. En daarmee is de zoom, het Vossenrokje, en deze reeks tutorials helemaal af! En het resultaat mag er zijn: een heerlijk rokje voor een herfstwandeling in het bos, een dagje uit, of gewoon lekker thuis.

Het Vossenrokje
Het Vossenrokje
Klaar om eropuit te gaan
Klaar om eropuit te gaan
Met een professioneel ogende, scherpe zoom
Met een professioneel ogende, scherpe zoom

Maak je met behulp van deze serie tutorials ook een vossen-, dassen- of wasberenrokje? Ik lees er graag over in de reacties!

Deel 1: Back to Basics
Deel 2: Zijnaden en Zakken
Deel 3: Verstelbare Taille
Deel 4: Goed Gezoomd met Biaisband

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. Thea schreef:

    Dankjewel voor deze uitleg!

  2. Linda schreef:

    Dit lijkt me voor mij een ideale manier! Ik naai graag jurkjes en rokjes voor meiden en de zoom onderin houd me tegen om dat te doen. Ik ben alleen bang dat de biaisband het erg stijf maakt of niet?

  1. 12 februari 2021

    […] slot maakte ik op mijn favoriete manier een zoom met biaisband. Dit rode biaisband met edelweissen past perfect bij de rode lijnen in het ruitpatroon van de […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.