Het Vossenrokje deel 3; Verstelbare Taille

We zijn terug bij het Vossenrokje! Zoals zoveel mensen ben ik de laatste tijd wat aangekomen. Daardoor passen sommige kleren die ik eerder heb genaaid niet meer. Jammer. Misschien pas ik er ooit wel weer in, maar ik wil vooral ook kleren voor nu naaien. Maar dan wel met wat extra aandacht voor mogelijke aanpassingen. Een elastische tailleband met knoopsgatelastiek is daar ideaal voor. Bovendien geeft een verstelbare tailleband ook meer opties voor hoe een rok te dragen. Wil ik hem hoger in de taille dragen? Dan zet ik hem wat strakker. Wil ik hem meer op de heupen, dan zet ik hem gewoon wat losser.

Het Vossenrokje, met verstelbare tailleband
Het Vossenrokje, met verstelbare tailleband

Zo’n verstelbare tailleband is verassend eenvoudig te maken. Het begint met een lange strook stof: zo lang als de bovenste rand van het rokje, plus een centimeter naadwaarde aan beide kanten. Voor de breedte kijk ik hoe breed mijn elastiek is, en vermenigvuldig dat met twee, plus weer een centimeter naadwaarde aan beide kanten. Eventueel kun je nog een millimeter of twee toevoegen, dan schuift het elastiek straks wat gemakkelijker door de tailleband. Mijn elastiek is 2cm breed, dus maak ik mijn strook stof 6 cm breed, en ik blijk voor de lengte met naadwaarde precies genoeg te hebben aan de stofbreedte.

De tailleband moet net zo lang zijn als de bovenkant van het rokje
De tailleband moet net zo lang zijn als de bovenkant van het rokje

Voor de meeste taillebanden zou je nu de korte kanten op elkaar leggen en stikken, zodat je een cirkel krijgt. Ik doe het een beetje anders. Ik wil graag een permanente opening in de tailleband hebben, zodat ik wanneer ik maar wil het elastiek kan verstellen. Om te beginnen moet ik nu al opletten welke kant de print op gaat, anders heb ik straks óf mijn opening aan de buitenkant, óf een tailleband met ondersteboven vosjes. Ik leg mijn stof -goede kanten op elkaar – met de print rechtop onder de naaimachine, maak drie steken voorwaarts, drie steken achteruit, en knip de draad af.

Alleen een paar steken aan de bovenkant
Alleen een paar steken aan de bovenkant.

Vervolgens markeer ik het midden van mijn tailleband, en begin iets vóór dat punt weer met stikken, waarbij ik er extra op let goed aan te hechten. Er komt namelijk spanning op dit stiksel te staan iedere keer dat ik het elastiek erdoorheen haal om te verstellen.

Ik begin iets vóór het midden weer met stikken, waardoor er een opening blijft
Ik begin iets vóór het midden weer met stikken, waardoor er een opening blijft

De ontstane naad pers ik open.

De opengeperste naad
De opengeperste naad

Vervolgens vouw ik de tailleband in de lengte dubbel, met verkeerde kanten op elkaar, en pers die vouw erin.

De tailleband dubbelgevouwen en geperst
Dubbelgevouwen en geperst

Nu kan ik de tailleband op de rok gaan spelden. Ik verdeel zowel de tailleband als de bovenkant van de rok in vieren, en begin op die punten te spelden. Hierbij leg ik de geknipte randen op elkaar, met goede kanten op elkaar. De naad van de tailleband laat ik gelijk lopen met de linkernaad van de rok.

Ik begin met spelden
Ik begin met spelden

Omdat de bovenkant van mijn rok rond loopt, en mijn tailleband recht is, lijkt het alsof de tailleband te klein is. Maar als ik doorga met de stof te spelden, blijkt dat het toch goed uitkomt.

Ik gebruik vrij veel spelden om de rechte tailleband goed op de ronde rok te krijgen
Ik gebruik vrij veel spelden om de rechte tailleband goed op de ronde rok te krijgen

Ik kijk nog één keer om zeker te weten dat de vosjes straks rechtop staan, en het gat voor mijn elastiek aan de binnenkant komt. En dan stik ik de tailleband vast aan de rok. Daarbij heb ik het liefst de rok aan de bovenkant. Zo kan ik het best in de gaten houden of de ronde rand van de rok niet stiekem wegtrekt.

Tailleband en rok aan elkaar gestikt
Tailleband en rok aan elkaar gestikt

Ik werk de naad af, pers de tailleband naar boven, weg van de rok, en de naad juist naar beneden, richting de rok.

Ik pers de tailleband naar boven, en de naad naar beneden
Ik pers de tailleband naar boven, en de naad naar beneden

Nu is het tijd voor het elastiek. Ik probeer rond mijn taille hoeveel ik nodig heb, en knip dan een paar centimeter meer dan dat. Aan één kant van het elastiek naai ik mijn knoop vast. Ik leg daarbij een cocktailprikker (een lucifer werkt ook) onder de knoop zodat er straks wat ruimte tussen de knoop en het elastiek zit. Dat is altijd een goed idee, maar zeker in dit geval, omdat het elastiek een stuk dikker is dan de meeste stoffen.

Leg een cocktailprikker onder de knoop terwijl je hem vastnaait
Leg een cocktailprikker onder de knoop terwijl je hem vastnaait

Dan haal ik het elastiek via de opening door de tailleband. Een grote paperclip of veiligheidsspeld kan dat net wat makkelijker maken. Ik let hierbij goed op dat ik het andere uiteinde buiten de opening hou, anders kan ik opnieuw beginnen!

Rijg het elastiek via de opening door de tailleband
Rijg het elastiek via de opening door de tailleband

Zodra ik helemaal rond ben, knoop ik het elastiek vast met één van de knoopsgaten.

Het elastiek vastgeknoopt
Het elastiek vastgeknoopt

Ik pas het rokje nog één keer, zet eventueel de knoop een gaatje losser of strakker, en stop het stuk elastiek dat uitsteekt via de opening in de tailleband. Nu kun je amper meer zien dat er een opening is.

Het elastiek is verstopt in de tailleband
Verstopt in de tailleband

En klaar! Mijn vossenstofje begint nu echt op een rokje te lijken. Het enige dat rest, is het maken van de zoom. Hoe ik dat doe, laat ik binnenkort zien in het laatste deel van mijn serie tutorials.

Alleen de zoom nog maken, en dan is mijn rokje klaar
Alleen de zoom nog

Deel 1: Back to Basics
Deel 2: Zijnaden en Zakken
Deel 3: Verstelbare Taille
Deel 4: Goed Gezoomd met Biaisband

Wil je weten wanneer ik een nieuw bericht plaats? Je kunt me volgen op Facebook.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Rita Marginet schreef:

    Super goed uitgelegd met de nodige handige foto’s erbij.
    Dank u

  2. Nicole Orriëns schreef:

    Ik vind dit echt briljant! Op die manier hoeft een rok nooit te strak te zitten. Ik vind best snel dat iets ’te strak’ zit en deze constructie zou dan echt een uitkomst zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.