Lockdown Chic

Er is geen ontsnappen aan; voorlopig zitten we allemaal nog binnen. De einddatum van lockdown is alweer een paar keer opgeschoven, en intussen worden de maatregelen strenger en is zelfs een avondklok ingevoerd. Dat is voor niemand gemakkelijk. Of je het ermee eens bent of niet, feit blijft dat ieders vrijheid wordt beperkt. En daar reageert iedereen anders op.

Sommigen worden geveld door apathie, en blijven de hele dag hangen in hun pyjama.

In pyjama en met telefoon hangen op bed

En aan het andere uiterste van het spectrum zijn mensen die deze situatie zien als excuus om te gaan rellen en plunderen. Blijkbaar omdat je door het beroven van een ondernemer die het in deze tijd al zwaar genoeg heeft, en het vernielen van zijn of haar zaak, een punt maakt over je grondrechten. Of zoiets.

Plunderaar klimt via kapotte etalage een fotozaak binnen

Je vraagt je misschien af, wat heeft dit te maken met een blog over naaien? Tja, niets dus. Maar dit is wel de wereld waarin we nu leven, en het lijkt me ook raar om alleen door te schrijven over zakken en zomen alsof er niets aan de hand is. De huidige stand van zaken heeft diepe invloed op ons allemaal, ook op mij.

Mijn houding om hier allemaal mee om te gaan is samen te vatten als: doe eens normaal. Zoveel als mogelijk. We staan op om dezelfde tijd als normaal, drinken koffie (de grote mensen) en ontbijten (de kleine mensen), kleden ons aan, en beginnen om half negen (dan is Frans inmiddels al vertrokken naar zijn werkkamer) met school. Eerst snapten de kinderen niet waarom we aankleden (maar we gaan toch nergens heen?) maar inmiddels beginnen ze ook zonder morren, aangekleed en wel aan de dag.

Jongetje met schoolboeken en laptop
Thuisschool

Om het goede voorbeeld te geven – en omdat ik mezelf zo ook een stuk fijner en actiever voel – doe ik hetzelfde. Ik blijf niet hangen in pyjama en badjas, of in een oude joggingbroek ‘omdat toch niemand het ziet’ (behalve natuurlijk mijn man, mijn kinderen, de postbezorger en vooral ikzelf) maar trek een leuke rok of jurk uit de kast. Het is altijd een goede gelegenheid om iets moois te dragen, dus zie ik er als thuisjuf regelmatig zo uit:

Thuisjuf in cirkelrok en auberginekleurig truitje
Thuisjuf

Onpraktisch? Valt wel mee. Een gebreid truitje en een tricot rok dragen bijna net zo makkelijk als een joggingbroek en sweater.

Toch heb ik natuurlijk ook van die dagen. Dat ik even de boel de boel wil laten. Niet zo’n zin heb om me in mijn ‘werkkleren’ te hijsen. Gewoon in het weekend lekker op de bank wil hangen. Tijd dus voor wat Lockdown Chic. Mijn keuze viel op de Going Home Sweater van Ellie and Mac, en ik maakte hem in deze mysterieuze ‘gebreide jogging’ die ik kocht bij De Stoffenkraam.

Gebreide jogging met klassieke bloemenprint op een lichtgroene achtergrond
Gebreide jogging

Het is de vreemdste stof waar ik ooit mee heb gewerkt. Van een afstand lijkt het een heel klassieke bloemenprint op een lichtgroene achtergrond. Maar als je dichterbij komt, worden de bloemen vager en wordt duidelijk dat een deel van de kleuren in de stof is gebreid, niet geprint.

Van dichtbij zijn de bloemen vager; een deel van de kleuren is in de stof gebreid, niet geprint
Van dichtbij zijn de bloemen vager

En van nog dichterbij is pas goed te zien wat de basiskleur nou eigenlijk is. Geen pastel-achtige lichtgroen, maar tussen de print door straalt een radiumgroen die eruit ziet alsof hij in het donker zou moeten gloeien.

Tussen de print door is de radiumgroene basiskleur zichtbaar
Radiumgroen tussen de klassieke bloemenprint

Aan de achterkant heeft de stof lussen. Het lijkt dus een soort French terry, maar dan grover gebreid. Eigenlijk is alles aan deze stof ontzettend fout, maar juist daardoor is het een feestje om ermee te naaien.

De achterkant van de stof heeft lussen, als een grofgebreide French terry
De achterkant van de stof

De Going Home Sweater blijkt een heel makkelijk patroon te zijn. Ik maak hem in jurklengte en met kol, en in een middag zit hij in elkaar. Dat is wel zo handig in deze periode waarin tijd voor mezelf schaars is.

Hij is iets korter geworden dan ik had verwacht – waarschijnlijk omdat mijn stof nauwelijks rekt in de lengte – maar ik vind hem leuk!

Ik draag mijn nieuwe Going Home Sweater
Going Home Sweater

Op basis van de maattabel snijd ik in eerste instantie een XXL, die ik op de heupen verbreed tot een 2XL. Maar als ik hem pas, blijkt dat ik mezelf zo een soort zadelzakken heb gegeven. Dit model is iets getailleerd, en blijkt van zichzelf al genoeg ruimte op de heupen te hebben. Ik hak de extra stof op de heupen er gauw vanaf, en het resultaat is een XXL zonder aanpassingen.

Comfortabel en leuk
Comfortabel en leuk

Laat het hangen maar beginnen! Lockdown Chic wordt niet comfortabeler dan een mooie sweater dress en een paar zelfgebreide sokken.

Ik hang op de bank in mijn Lockdown Chic outfit
Lockdown Chic

Hoe kleden jullie je in deze gekke tijd? Ga je voor de ‘Most Overdressed in Lockdown’ prijs, of zit je in je nette bloesje en pyjamabroek in de Zoom-meetings? Vertel erover in de comments!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.