Patterns4People – alle cirkelrokken en meer

Jullie hebben erg weinig van me gehoord de afgelopen tijd. Kerst, lockdown, thuisscholing, je kent het wel. Maar toch heb ik zeker niet stilgezeten. Frans en ik hebben achter de schermen namelijk hard doorgewerkt aan het perfectioneren van onze patroongenerator, én aan het bouwen van mijn nieuwe website: patterns4people.com.

Patterns4People

Het begon allemaal hier: ik wilde een cirkelrok maken, maar vond het best een gedoe om die, met bijvoorbeeld een potlood aan een touwtje, op de stof uit te meten. Gewoon een patroon dat je op de stof kunt leggen is veel makkelijker. Dus wilde Frans wel een programma voor me maken waarmee je voor iedere taillemaat en lengte een pdf-patroon kunt genereren. De Cirkelrok-o-Matic was geboren. En toen we die eenmaal hadden, wilden we die wel met anderen delen.

De rok waar het allemaal mee begon
De rok waar het mee begon

Maar daar bleef het niet bij. Om een cirkelrok in alle mogelijke maten en lengtes op stof van 1.40m te laten passen, moet je soms werken met meerdere panelen. Dus voegden we die optie toe aan de generator. En natuurlijk probeerde ik het nieuwe patroon meteen uit.

Cirkelrok in 6 panelen
Cirkelrok in zes panelen.

Net als de eerste cirkelrok is deze van katoenen tricot. Omdat ik haar uit zes panelen heb genaaid in plaats van twee, kon ik een langere rok maken; deze is 60cm lang, bij mij net onder de knie.

Paarse rok
Mijn paarse rok valt net onder de knie

Nu we toch bezig waren, besloten we ook andere varianten van de cirkelrok toe te voegen: de kwart cirkelrok en de halve cirkelrok. Sommige daarvan komen je misschien bekend voor. Het Vossenrokje, een gerimpeld rokje op basis van een kwart cirkelrok, tekende ik nog met de hand.

Het Vossenrokje
Het Vossenrokje

Maar het patroon van dit rokje van nicky velours heb ik gemaakt met behulp van onze patroongenerator. Dat is een stuk minder werk!

Kwart cirkelrok van nicky velours
Kwart cirkelrok

Het valt je misschien op dat dit velours rokje een stuk smaller valt dan het Vossenrokje; dat klopt. Het Vossenrokje – van niet-rekbare katoen – heb ik zo wijd gemaakt dat ik haar gemakkelijk over mijn heupen kan aantrekken. Maar deze nicky velours is wel goed rekbaar, wat betekent dat ik een kleinere taillemaat kon gebruiken. Onze patroongenerator maakt het gemakkelijk om steeds een nieuw patroon te maken, precies zoals het uitkomt voor de soort en hoeveelheid stof die je hebt, en het effect dat je wil bereiken. Het velours rokje heeft hierdoor een klassieke A-lijn.

Een smallere kwartcirkelrok is geschikt voor deze stof
Een smallere kwartcirkelrok is geschikt voor deze stof

Het laatste deel van de cirkelrokfamilie – de halve cirkelrok – heb je misschien vluchtig op mijn Facebookpagina langs zien komen.

Halve cirkelrok
Halve cirkelrok

Ik wilde een wat warmere rok voor koude dagen, dus maakte ik haar een midi-rok van wat dikkere jacquard jersey van polyester/viscose. Het is een heerlijke rok geworden. Lekker warm, geschikt voor alle gelegenheden, en zo comfortabel als tricot.

Heerlijk warm voor koude dagen
Heerlijk warm voor koude dagen

Dit alles begon natuurlijk wat veel te worden voor één formuliertje op één pagina zonder verdere uitleg. Bovendien heeft Frans de software inmiddels zo ontwikkeld dat hij ook gebruikt kan worden om andere patronen dan alleen cirkelrokken op maat te genereren. Daarom hebben we de Cirkelrok-o-Matic een nieuwe naam en een nieuw thuis gegeven: Patterns4People.com

De patronen op Patterns4People

Op Patterns4People vindt je nu de drie cirkelrokken: Marieke (de hele), Femke (de halve) en Aafke (de kwart). De komende tijd zullen er nog meer patronen – ontworpen door mijzelf – verschijnen. Patronen waarbij je je nooit af hoeft te vragen welke maat je moet selecteren, omdat je van boven in een andere maat valt dan van onder. Waarbij je op het patroon dus ook geen lijnen hoeft te tekenen tussen verschillende maten om het passend te krijgen. Je vult gewoon je eigen afmetingen in, en wij doen de rest. En dat is wel een zwierezwaaifeestje waard!

Zwierezwaaifeestje!

2 reacties

  1. Nicole Orriëns schreef:

    Cirkelrokken vind ik altijd prachtig! Van mijn jongste dochter weet ik dat je er wel veel stof voor nodig hebt. De iets langere cirkelrok die je aan hebt vind ik het mooist.

  1. 27 januari 2021

    […] Vorige verhaal Patterns4People – alle cirkelrokken en meer […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.