Het Vossenrokje deel 2; Zijnaden en Zakken
Het is één van de grootste openbaringen die ik tijdens mijn naaiavonturen heb gehad: je kunt dus zakken in je kleren zetten. In jurken. In rokken. Ook als dat niet in het patroon staat. Sindsdien maak ik zakken in bijna alles wat ik maak, gewoon omdat het kan. Want, zakken.
Er zijn allerlei soorten zakken die je in of op je kleding kunt naaien, maar ik zet het liefste zakken in de zijnaden. Het is eenvoudig en onopvallend. Mijn oudste noemt ze zelfs wel ‘geheime zakken’, omdat je ze, als het goed is, (vrijwel) niet ziet van de buitenkant.
Wanneer je een simpel rokje met zakken in de zijnaden maakt, begin je de constructie met het inzetten van de zakken. En dat brengt ons bij deel 2 van de serie tutorials over het Vossenrokje: Zijnaden en Zakken.
In deel 1; Back to Basics liet ik zien hoe ik uit dubbelgevouwen stof vier zakdelen snij, waarvan twee in spiegelbeeld. Maar hoe kom je dan aan het patroondeel? Misschien heb je al wel een patroon waar zakken op voorkomen, die kun je ook gerust bij een ander project gebruiken. Ik heb eerder bijvoorbeeld de zakken gebruikt die ik vond in Gertie’s New Book for Better Sewing. Maar je kunt het patroondeel ook zelf tekenen. Omdat ik Gertie’s zakken toch wat groot vind, vooral voor een kort rokje als dit, heb ik dat deze keer gedaan. Ik heb daarvoor simpelweg om mijn hand heen getekend, in ongeveer de hoek waarin ik handen in mijn zakken zou steken.
Om de zak in te zetten, kijk ik om te beginnen hoe ver van de bovenrand van de stof ik mijn zakken wil laten beginnen. Mijn rokje wil ik straks hoog in de taille dragen, daarom plaats ik de zakken relatief ver naar beneden. Ik meet 12 cm vanaf de bovenkant van mijn rokdeel, leg de zak met de goede kanten van de stof op elkaar op de rand die straks mijn zijnaad wordt, en stik hem vast. Ik gebruik hierbij een kleinere naadwaarde dan ik straks zal gebruiken bij het stikken van de zijnaad. Ook werk ik deze naad meteen af – straks kan ik er niet meer bij, dus het is nu of nooit. En ik herhaal dit met de andere drie zakdelen, twee aan ieder rokdeel.
Dan komt het strijkijzer tevoorschijn, en niet voor de laatste keer tijdens deze tutorial. Ik pers de zak weg van de rok, en de naadwaarde richting de zak.
Vervolgens leg ik mijn naad nog eens met de goede kant naar boven onder de naaimachine, en stik ik de zak 1-2 mm van de naad vast aan de naadwaarde. Dit zorgt ervoor dat mijn zak straks veel minder neiging heeft om naar buiten te piepen.
Ik heb nu twee rokdelen, met aan beide zijkanten een zakdeel, zoals op de foto. Nu leg ik de rokdelen met de goede kanten op elkaar, speld de zijnaad en zakken op elkaar, en stik in één keer de zijnaad en om de zak heen, volgens de gele lijn.
Wanneer ik bij de zak ben aangekomen en de hoek om moet, doe ik dat als volgt: ik stop met de naald in de stof, doe mijn persvoetje omhoog, en draai de stof een kwartslag. Vervolgens laat ik het voetje weer zakken, en naai ik in de nieuwe richting verder. Ook let ik erop dat ik de zijnaad naai met een grotere naadwaarde dan ik heb gebruikt om de zak aan te zetten, zodat de naad van de zak straks wegvalt in de zijnaad van de rok. Dat ziet er dan zo uit:
Ook deze naad werk ik weer netjes af, waarbij ik de twee naadwaardes bij elkaar neem. Ik gebruik hiervoor één van de locksteken van mijn machine in combinatie met het bijbehorende lockvoetje. Heb je nou niet zulke steken op je machine, dan kun je natuurlijk ook een zigzag gebruiken en de naad kort op het stiksel bijknippen. Of, als je een overlocker hebt, dan gebruik je die natuurlijk.
De zakken zitten erin, de naden zijn gestikt en afgewerkt, dus ik ben bijna klaar. Nu komt namelijk nog een keer de strijkplank tevoorschijn. Ik pers de zijnaad – en de zak – richting de voorkant van de rok. Hierbij let ik erop dat de vouw onder de zak een mooie rechte lijn volgt.
Nu kun je zien waarom ik zo moeilijk deed met een kleinere naadwaarde voor de zak dan voor de zijnaad. Als de zak dicht is, zie je hem bijna niet, omdat de naad van de zak binnen de zijnaad valt.
En klaar! Dat was mijn manier om zakken in een rok of jurk te zetten. Ga je het ook een keer proberen? Ik vind het leuk om erover te lezen in de reacties.
Binnenkort deel 3 en 4 van onze serie tutorials!
Deel 1: Back to Basics
Deel 2: Zijnaden en Zakken
Deel 3: Verstelbare Taille
Deel 4: Goed Gezoomd met Biaisband
Wil je weten wanneer ik een nieuw bericht plaats? Je kunt me volgen op Facebook.
Hartelijk dank voor de duidelijke uitleg
Daar ik veel last heb met m’n rechts links beeld tijdens het naaien ,was dit eindelijk voor mij dė geknipte uitleg ! Super bedankt
Superhandig van die zakken vind ik. En je hebt ze er ook echt prachtig ingezet.