Kleding voor elk figuur

Just as you are?
Not thinner? Not cleverer?
Not with slightly bigger breasts or slightly smaller nose?
– Bridget Jones’s Diary

Bridget Jones
Bridget Jones

Ik groeide, zoals waarschijnlijk velen van ons, op met De Regels. Ik vond ze in de Yes, waar ik een abonnement op had, en de Libelle en Margriet die mijn moeder las. En dat was nog niets in vergelijking met De Regels op school. Ik wist hoe het zat. Er was een bepaald figuur dat je moest hebben, en had je een ander figuur, dan waren er De Regels om je dat te helpen verstoppen. Je buikje te verbloemen, je heupen te verhullen, en in het algemeen de aandacht af te leiden van je ‘probleemzones’.

Voor mij geen horizontale strepen, want dan lijk je breder. Geen lichte kleuren die de aandacht trekken. Geen aangesloten kleren. Geen grote prints, want dan lijk je groter, en geen kleine prints, dan lijk je een bloemetjesgordijn, en vooral absoluut nooit prints combineren. En gij zult altijd iets dragen dat vanaf de schouders losjes tot over de heupen valt. Anders kunnen anderen die heupen zien. En ik was niet de enige voor wie De Regels golden. Eén vriendin was onzeker omdat ze korter dan gemiddeld was, een ander vond zichzelf te lang en te dun. En allemaal probeerden we ons zo te kleden dat dat minder opviel.

Tegenwoordig overtreed ik alle regels
Oeps

Laatst had ik het er met een kennis over. Hoe anders dat tegenwoordig is. Body positivity, je bent de term de afgelopen jaren misschien zo vaak tegengekomen dat je hem niet meer kunt horen. Die regels, zei mijn kennis, om je lichaam te verstoppen, die heb je helemaal niet meer. Reclames met echte mensen, die zijn al jaren in, en plus-size modellen. En jawel, hij loopt nog steeds, de Real Beauty campagne waarmee Dove alweer 16 jaar geleden als revolutionair werd gezien.

Dove 'Real Beauty' campagne
Dove reclame

Een diverse groep jonge vrouwen met platte buik, strakke egale huid, pronte borsten, en inderdaad niet maatje 32. Allemaal niet te dun en niet te dik. Net als bijvoorbeeld plus-size model Sonny Turner.

'Plus-size' model Sonny Turner
‘Plus-size’ model Sonny Turner

Laat ik duidelijk zijn, ik vind Sonny een prachtige vrouw, en ik bewonder haar om hoe hard ze zal hebben gewerkt om binnen te komen in een wereld waar haar figuur de uitzondering is. Maar ik zie ook een vrouw die in de meeste grotematenwinkels niet zal slagen omdat ze botweg haar maat niet hebben. Hoe krom de wereld van plus-size modellenwerk is, vertelt ze zelf in dit interview.

Maar goed, dat zijn reclames en modellen. Voor ons gewone mensen zijn De Regels uit, toch? Maar nee, als ik Google op ‘kledingadvies figuur’, dan zijn ze er meteen weer. De appels en de peren, de do’s en don’ts, de prints voor jouw figuurtype en de keuze voor het juiste model.

De Regels anno 2020

En we doen het zelf. Ik weet dat ik me blootstel aan kritiek als ik hier of op Facebook berichten met foto’s plaats, en de meeste reacties zijn positief, maar toch zit er regelmatig – meestal heel goedbedoeld – een opmerking bij die neerkomt op ‘beter niet met jouw figuur’. Bij mijn Vossenrokje bijvoorbeeld kreeg ik de opmerking dat hij beter wat langer kon, omdat dat slanker zou maken. Het ging om deze foto:

Het Vossenrokje
Het Vossenrokje

Het is een klassieke lengte, net boven de knie. Op een ondoorzichtige zwarte panty. De maat is precies goed, niet te strak of te los. Het is een outfit waar ik me lekker in voel en een rokje waar ik trots op ben, en ik denk dat de foto dat uitstraalt. En nee, hij verbergt niet dat ik dus niet slank ben. Dat hoeft ook niet.

Maar een dag eerder had ik een reactie gekregen die ik veel erger vond, op de Cirkelrok-o-Matic.

Mijn cirkelrok
Mijn cirkelrok

Een dame vertelde dat ze met haar maat 46 (overigens enkele maten slanker dan ik) zulke rokken niet meer durfde te dragen sinds haar collega haar had verteld dat ze zo precies een lampadaire (een staande schemerlamp) leek. Ja, was een ander ermee eens, maakt veel te dik. De suggestie dat haar collega’s opmerking beledigend was, wuifde ze weg. Ze ‘had wél gelijk’. Dus draagt de dame van de eerste reactie geen wijde rokken meer, ook al is het wel haar smaak.

‘Zo lijk je precies een lampadaire’

Natuurlijk ben ik er zelf ook niet helemaal vrij van. In mijn berichtje over de Cirkelrok-o-Matic noemde ik cirkelrokken ‘flatteus voor ieder figuur’, wat toch wel suggereert dat je niet met ieder figuur ieder model rok kan dragen. En de dame met de botte collega vertelde ik nog iets over styling om met een cirkelrok je taille optisch smaller te laten lijken, alsof dat het punt was.

Deze dame 'overtreedt' alle regels over horizontale lijnen, maar ziet er geweldig uit in háár stijl
Deze dame ‘overtreedt’ alle regels over horizontale lijnen, maar ziet er geweldig uit in háár stijl

Maar dat is niet het punt. Het gaat erom dat de vorm van je lichaam niet noodzakelijk je smaak en je kledingstijl moet bepalen. Heb je maat 54 en een ronde buik, en wil je ook wel eens een leuk felgekleurd kort jurkje? Ga ervoor. Heb je maat 34 en een recht figuur, en ben je dol op rockabilly en pin-up? Ga ervoor. Hou je van satijn, corduroy, fluweel of pailletten? Ga ervoor. Oversized hoodies, korte rokjes, blote schouders, zwart, rood, drukke prints, ze zijn ook voor jou. Voel je je het lekkerst in iets dat afkleedt en alleen de delen van je lichaam benadrukt die jij het liefst ziet? Ook dat is voor jou. Omdat je dat wil, niet omdat je dat moet.

Zwierezwaairokjes; óók voor grote meisjes
Zwierezwaairokjes; óók voor grote meisjes

Welke vorm je lichaam ook heeft – en hoe het die vorm ook heeft gekregen – je mag het te hullen in kleding die jij mooi vindt. En het mooie van naaien is: als je het in de winkel niet kunt vinden, maak je het gewoon zelf.

Wil je weten wanneer ik een nieuw bericht plaats? Je kunt me volgen op Facebook.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Nicole Orriëns schreef:

    Ja zelf dingen naaien vind ik echt een geweldige oplossing. Op die manier ben je ook niet meer afhankelijk van de mode.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.